روش های جایگزین اسمز معکوس
روش های جایگزین برای اسمز معکوس را می توان در دو بخش بررسی نمود بخش اول تصفیه آب هایی که TDS<1000 دارند و بخش دوم شیرین سازی آب هایی که TDS>1000 دارند. جایگزین اصلی بخش اول روش نانوفیلتراسیون و جایگزین بخش دوم روش های تقطیر است.
نانوفیلتراسیون یکی از روشهای تصفیه غشایی میباشد که بسیاری از ترکیبات با جرم مولکولی بالا و محلول در آب را حذف میکند. غشاهای نانوفیلتراسیون سختی آب را به جز یونهای با جرم مولکولی پایین که برای بدن انسان مفید میباشد را حذف میکند. این روش همچنین مولکول های آلی بزرگ را مانند رنگ آب، تقریبا تمام ویروس ها، بسیاری از مواد آلی طبیعی و برخی نمکها را حذف میکنند. اندازه حفره های فیلترهای نانوفیلتراسیون حدود 0/001 میکرون میباشد.
مزایای روش نانوفیلتراسیون
- مصرف انرژی پایین تر
- هزینه کمتر نسبت به اسمز معکوس
- دبی خروجی محصول بالاتر
- کیفیت آب خروجی بالاتر جهت آب آشامیدنی
- هزینه های نگهداری پایین تر نسبت به اسمز معکوس
- بازدهی بیشتر نسبت به روش اسمز معکوس
- طول عمر بالاتر غشاهای نانوفیلتراسیون نسبت به اسمز معکوس
کاربردهای روش نانوفیلتراسیون
- تصفیه آب های سطحی و زیر سطحی برای مصارف آشامیدن
- تصفیه پساب های صنعتی-کشاورزی
- حذف آلاینده های آلی از آب
- گندزدایی آب های سطحی و زیرزمینی
- حذف رنگ از آب آشامیدنی
روش تقطیر
در یک دستگاه تقطیر آب به جوش می آید و بخار تولید می نماید که از چگالش این آب، آب خالص تولید می شود.تقطیر هنوز بهترین و مرسوم ترین روش شیرین سازی آب دریاست. فرآیند خالص سازی به روش تقطیر نسبت به فرآیندهای غشایی دارای کیفیت بالاتری است.
روش تقطیر زمانی به صرفه است که بخار با انرژی حرارتی پایین به عنوان منبع اصلی انرژی در دسترس باشد. بنابراین روش های حرارتی در کشورهایی که کوپلینگ با ایستگاه های قدرت ممکن نیست کمتر استفاده می شود. از طرف دیگر بزرگ ترین پلنت های آب شیرین در کشورهای شبه جزیره عرب و یا جاهایی که تولید همزمان توان و آب دارند بر پایه تقطیر است.
دلایلی که هنوز تقطیر بهترین انتخاب برای شیرین سازی آب دریا به خصوص در ایستگاه های قدرت می باشد به شرح زیر است:
- فرآیندهای تقطیر آب با کیفیت بالا تولید می کنند و به شوری آب دریا بستگی ندارند در صورتی که فرآیندهای غشایی کاملا به ذرات جامد حل شده و ترکیب آب دریا بستگی دارند و آب با کیفیت پایین تر تولید می کنند.
- انرژی مصرفی در واحدهای تقطیر آب دریا، حرارت ورودی به وسیله بخار سطح حرارتی پایین است که معمولا به ارزانی در ایستگاه های توان حرارت و در خروجی توربین های بخار قابل دسترس است.
- شیرین سازی به روش تقطیر نسبت به نوع غشایی کمتر به کیفیت آب دریا حساسیت دارند در حالی که پیش تصفیه آب دریا در مورد نوع غشایی حتما باید صورت گیرد.
- هزینه های عملیاتی و تعمیر و نگهداری با وجود یک نیروگاه حرارتی به طور عمومی برای تقطیر پایین تر از واحدهای غشایی است.
شیرین کردن آب با استفاده از روش تقطیر خورشیدی
برای اجرای روش های تقطیری بجز تقطیر با استفاده از انرژی خورشید، انرژی حرارتی به دست آمده از مواد سوختنی فسیلی استفاده می شود و بهای مواد سوختنی در هر یک از آن روش ها یکی از عوامل مهم و موثر در قیمت آبی است که تولید می شود. در حالی که انرژی خورشیدی به رایگان در اختیار ما قرار دارد و فقط جمع آوری آن خرج دارد. این روش در سال های آینده جایگاه بسیار خوبی خواهد داشت و آسیب زیست محیطی کمتری به نسبت تقطیر با سوخت های فسیلی دارد.