در هر سیستم RO احتمال بروز اشکال در سیستم یا تجهیزات پیش تصفیه سیستم RO وجود دارد. معمولا تجهیزات ابزار دقیق کنترلی سیستم به نحوی طراحی می شوند که با تغییر مقادیر کمیت ها از رنج مشخص از پیش تعیین شده ای، با چراغ چشمک زن یا سیگنال متصل به بوق وجود یا بروز متغیرهای ناصحیح را اطلاع می دهند. این اخطارها در مواردی بسیار جدی هستند. گاهی همزمان با اطلاع به اپراتور سیستم به طور اتومات از سرویس خارج می شود.
معمولا سیستم های بزرگ تر تجهیزات ایمنی بیشتری نسبت به سیستم های کوچک تر دارا هستند. وجود اخطار یا آلارم و نیاز به از سرویس خارج شدن اتومات سیستم در موارد ذیل ضروری به نظر می رسد:
1- فشار ورودی پایین
برای کارکرد مناسب پمپ های فشار بالا وجود جریان کافی با یک حداقل فشار در ورودی آنها ضرورت دارد. خصوصا زمانی که پروانه پمپ پلاستیکی باشد، کارکرد خالی پمپ برای چند لحظه باعث ذوب شدن پروانه می گردد.
لذا برای سیستم های RO بزرگ و کوچک وجود اخطار و آلارم و نهایتا از سرویس خارج شدن واحد به دلیل فشار پایین جریان ورودی به منظور حفظ کامل پمپ های فشار بالا پیشنهاد می شود.
2- بالا و پایین بودن pH
تنظیم pH آب خوراک سیستم های RO یک پارامتر مهم در کنترل و کارکرد مناسب سیستم است. غشاهای سلولز استات در مقایسه با غشا پلی آمید و پلی سولفان باردار نسبت به تغییرات pH بسیار حساس ترند. در صورت انحراف pH از مقدار نرمال ( بالا و پایین رفتن زیاد ) غشا سلولز استات شدیدا هیدرولیز خواهد شد. این هیدرولیز در صورت ترسیب کربنات کلسیم روی سطح غشا تشدید می شود.
تشکیل رسوب کربنات کلسیم یا سایر نمک ها در pH بالا برای همه سیستم های RO مشکل آفرین است. لیکن در مورد غشا پی آمید با پایین آوردن pH آب خوراک رسوب کربنات کلسیم مجددا در آب حل می گردد. اما برای غشا سلولز استات به دلیل هیدرولیز غشا نمی توان pH را از پایین تر آورد.
وجود یک آلارم که توجه اپراتور را به تغییرات نامطلوب pH معطوف دارد، پیشنهاد می گردد تا در مرحله اول اخطار داده و در صورت عدم توجه اپراتور به طور اتومات سیستم را از سرویس خارج نماید و جلوی آسیب جدی به غشا المنت را بگیرد.
3- درجه حرارت بالا
در صورت عدم کنترل مناسب مبدل های حرارتی مورد استفاده در سیستم پیش تصفیه RO سبب بروز مشکلات حادی برای غشاهای RO می شود. باید در مبدل های سیستم پیش تصفیه RO به جای استفاده از بخار برای گرم نمودن آب خوراک سیستم از آب گرم برگشتی از سایر قسمت های کارخانه استفاده شود تا در ابتدای راه اندازی واحد که آب خوراک ( که برای مدت طولانی در مجاورت سیال گرم کننده باقی مانده است ) با درجه حرارت بسیار بالا ( بالاتر از 80 درجه سانتیگراد ) وارد مدول های RO نگردد. همچنین در طی عملیات شستشوی شیمیایی باید درجه حرارت سیال در حال چرخش در سیستم به دقت کنترل شود.
اثرات سو درجه حرارت بالا شامل از هم باز شدن لایه های غشا (بروز پدیده از بین رفتن چسب نگهدارنده لایه های غشا ) افزایش نرخ فولینک، آسیب ساختار پلیمری غشا و ... می باشد. معمولا حداقل دمای کاری سیستم های RO 16 درجه سانتیگراد پیشنهاد می شود. به این دلایل وجود یک آلارم درجه حرارت بالا پیشنهاد می گردد.
4- سختی بالای آب خوراک
در سیستم های پیش تصفیه که از نرم کننده ها برای گرفتن کلسیم و منیزیم از آب خوراک RO استفاده می کنند، وجود یک آلارم سختی بالای آب خوراک توصیه می شود. سختی باعث ترسیب نمک های کربنات یا سولفات شده و در غشا سلولز استات هیدرولیز غشا را تشدید می نماید.
در هر سیستم RO احتمال بروز اشکال در سیستم یا تجهیزات پیش تصفیه RO وجود دارد. معمولا سیستم های بزرگ تر تجهیزات ایمنی بیشتری نسبت به سیستم های کوچک تر دارا هستند.
در مقاله قبلی به قسمتی از اخطارها و آلارم ها و موارد مورد نیاز به ازسرویس خارج شدن اتومات سیستم اشاره شد، در این مقاله ادامه این موارد آورده شده است که توجه شما را به آنها جلب می کنیم:
5- پتانسیل اکسیداسیون واحیا
غشا سلولز استات تحمل مقادیر پایین غلظت مواد اکسید کننده نظیر کلر را دارا است ( کمتر 1ppm ) اما غشا پلی آمید نسبت به مواد اکسید کننده بسیار حساس می باشد و باید دستگاه اندازه گیر پتانسیل اکسیداسیون احیا در سیستم های RO قرار داده شود و محیط نیز اندکی اکسیدی نگهداری شود. باید این اندازه گیر با یک آلارم و امکان از سرویس خارج نمودن واحد در زمان لازم در مسیر آب خوراک RO قرار گیرد. خصوصا وقتی که یک ماده احیا کننده ( نظیر بی سولفیت سدیم ) تزریق می نمود، باید میزان مناسب تزریق ماده احیا کننده کنترل شود.
6- لول مواد شیمیایی در تانک ها
در سیستم پیش تصفیه RO تزریق مواد شیمیایی به خاطر اهداف بسیار مهمی صورت می گیرد. لذا کنترل دقیق سطح مواد شیمیایی در تانک ها و ساخت محلول جدید در زمان لازم از ضرورت ویژه ای برخوردار می باشد. معمولا از سوییچ های نشان دهنده سطح در این تانک ها استفاده می شود تا در صورت پایین آمدن سطح سیال در آنها از حد مجاز اخطار بدهد.
7- فشار بالای جریان محصول
افزایش فشار جریان محصول RO نشان دهنده ایجاد مانع در مقابل جریان یا ایجاد نشتی بین جریان خوراک و محصول می باشد و در هر دو صورت می تواند باعث نفوذ محصول به لایه های غشا و از هم باز شدن لایه های به هم چسبیده غشا گردد و سبب آسیب دایمی المنت های RO گردد.
وجود یک آلارم با مقدار مقرر (setting) مناسب که با افزایش فشار واحد را از سرویس خارج نماید، ضروری به نظر می رسد. همچنین در برخی طراحی علاوه بر آلارم از یک شیر ایمنی مناسب نیز استفاده می شود. اصولا بهترین کار جهت حفاظت فشار خط محصول ارسال محصول RO یک تانک ذخیره سازی اتمسفریک می باشد.
8- میزان جریان پایین "جریان غلیظ"
یک روش حساس تر برای حفاظت سیستم در مقابل انسداد ناخواسته مسیر آب غلیظ RO وجود آلارم و از سرویس خارج شدن واحد به خاطر فلوی پایین جریان غلیظ است. چنانچه به خاطر این آلارم سیستم از سرویس خارج شود، باید برای مدتی واحد با بازیافت کم و میزان جریان غلیظ بالا در سرویس قرار گیرد تا کلیه مواد معلق و نمک های فوق اشباع شده در سیستم از سطح غشا همراه جریان دفعی از سیستم خارج شوند.
9- هدایت الکتریکی بالای محصول
به منظور حفظ تجهیزات و فرایند های پایین دست سیستم RO وجود یک آلارم روی هدایت الکتریکی بالای محصول ضروری می باشد. اما این آلارم برای حفاظت خود سیستم چندان مفید نیست و نباید واحد را سرویس خارج نماید. یک زمان تاخیر در طی راه اندازی سیستم RO لازم است تا میزان دفع نمک به میزان نرمالش برگردد.