بررسیهای کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر تهران درباره روند افزایشی آلودگی هوا، از «اراضی بایر و معادن منطقه 18» بهعنوان منبع تشدید کننده ذرات معلق در هوای پایتخت حکایت میکند و نشان میدهد حجم ریزگردهای کوچکتر از 5/ 2 میکرون در هوای تهران به سه برابر استاندارد جهانی رسیده و در 88 روز اول سال جاری، تعداد روزهای ناسالم، حداقل 2 برابر افزایش یافته است. به گفته عضو پزشک شورای شهر، بین «مه دود» و «غبار زرد رنگ» موجود در هوای تهران با گسترش بیماریهای قلبی، رابطه مستقیم وجود دارد.
پزشک شورای شهر منشا «کدورت» هوا در پایتخت را اعلام کرد !
«تشدید» آلودگی هوای تهران و تغییراتی که طی دو سال گذشته در جنس و «ترکیب» ذرات آلاینده به وجود آمده، کدورت هوا در پایتخت را به سه برابر استاندارد جهانی رسانده و تعداد روزهای ناسالم در 88 روز اول سال 94 را به 5/ 2 برابر مدت مشابه سال 93 افزایش داده است.
پیشتر، روزهای آلوده فقط به نیمه دوم سال اختصاص داشت که بروز پدیده اینورژن (وارونگی هوا) ناشی از کاهش دما در ماههای سرد، باعث استقرار دود ناشی از سوخت خودروها و کارخانهها در تراز پایین جو میشد؛ اما اکنون سرایت آلودگی به ماههای گرم و ابتدایی سال و همچنین تغییر رنگ آسمان، از بدتر شدن شرایط هوای پایتخت حکایت دارد.
تحقیقات کمیسیون سلامت و محیطزیست شورای شهر تهران در این باره، نشان میدهد آنچه در حال حاضر کدورت هوای پایتخت را تشدید کرده و به شکل گیری غبار زرد و مهدود طی اغلب روزها در آسمان تهران منجر شده، از اراضی بایر و مناطق شن و ماسه در جنوب غرب این کلانشهر نشات میگیرد که در کنار سه منبع داخلی دیگر شامل «خودروها و موتورسیکلتها، عملیات تخریب و ساختمانسازی و موتورخانه ساختمانها»، باعث افزایش غلظت و حجم ذرات معلق با قطر کوچکتر از 5/ 2 میکرومتر (0025/ 0 میلیمتر) شده است. امسال در فاصله ابتدای فروردین تا 26 خرداد، شاخص کیفیت هوای تهران فقط در59 روز، علامت «سالم» را نشان داده که این تعداد، 15 روز از سال گذشته کمتر بوده است. پزشک و رئیس کمیسیون سلامت و محیطزیست شورای شهر تهران با تشریح بررسیهایی که این نهاد انجام داده است، به «دنیای اقتصاد» اعلام کرد: طبق گزارش رسمی مرکز قلب تهران، متناسب با افزایش روزهای آلوده، بیماریهای قلبی، عروقی و حتی ریوی و تنفسی در شهر تهران افزایش پیدا میکند؛ ضمن اینکه بین روند افزایشی سقط جنین و آلودگی هوا نیز رابطه مستقیم وجود دارد. رحمتاله حافظی، مدل محاسبه شاخص «کیفیت» و «آلودگی» هوای تهران را دارای اشکال اساسی میداند و میگوید: طبق این مدل، شاخص کیفیت، از میانگین شاخص مناطق 22 گانه به دست میآید و عبور آن از مرز 100 به معنی شروع آلودگی است، در حالی که شاخص آلودهترین منطقه شهر باید مبنای اعلام میزان آلودگی هوا قرار گیرد. این عضو شورای شهر، با تاکید براینکه عمده آلایندههای هوای تهران منشا داخلی دارد، سریعترین راهکار کنترل آلودگی را تبدیل اراضی بایر و معادن منطقه 18 به فضای سبز و مراکز تفریحی عنوان کرد. خاک این منطقه ریز، خشک و مستعد معلق شدن در هوا است؛ به طوری که بخشی از غبار ناشی از توفان مهیب خرداد93 از خاک همین منطقه بلند و منتشر شد.
منبع: تابناک